Özel Davetler İçin Şık ve Lezzetli Sofraların Sırrı

Yemek yemek, temel bir ihtiyaç olmasının yanı sıra kültürümüzde de çok önemli bir rol oynamaktadır. Türk tarihinde büyük sofralar hazırlamanın ve misafirleri ağırlamanın önemli bir yeri vardır. Kalabalık sofralar pek çok güzel muhabbete ve anıya gebedir. Sonuç olarak masalar ve yemek menüsü de bu heyecana ortak olacak güzellikte olmalıdır. İster küçük bir aile toplantısı olsun ister büyük bir toplantı olsun, sofraların özenle kurulması gerekir.

Çok sayıda dekorasyon ve masa seçeneği ile fark yaratan davetler yapılabilir. Haliyle özel davetler için menü oluştururken ve davet masası kurarken dikkate alınması gereken birkaç nokta vardır. Gelin, bunlara kısaca göz gezdirelim.

Yaratıcı Davet Sofraları İçin İpuçları

Yaratıcı sofralar için davetin amacı doğrudan yemek menüsü ve yemek masası düzeniyle ilgili olmalıdır. Evinize gelen ziyaretçilerle olan bağınızı değerlendirerek sofrayı kurmaya başlayabilirsiniz. Misafirleriniz kendi ailenizden ya da yakın çevrenizden geliyorsa hem sizin hem de onların tercihlerine hitap edecek bir mutfak planlayabilirsiniz. Çünkü onların damak tadını biliyor olacaksınız. Bu da işinizi kolaylaştırır.

Eğer gelecek kişileri çok yakından tanımıyorsanız ipucu olarak gluten, süt ve yer fıstığı gibi hassasiyete neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca çok yağlı ve baharatlı olup ağır olan yiyecekleri de seçmemelisiniz.

Menü içeriğiniz nasıl olursa olsun belli bir düzene sahip olmalıdır. Bu düzene göre başlangıç, meze, ana yemek, tatlı veya meyve servisi, çay veya kahve şeklinde ilerler.

Yemekten Önce İyi Gider: Başlangıç Tabağı

Çok fazla seçeneğe sahip olan ve başlangıçlar adı verilen kategorideki küçük yemekler genellikle ana yemekten önce servis edilir ve iştahı kabartması amaçlanır. Bu yiyecekler genellikle çeşitli doku ve tatlar içerir, hafif ve lezzetlidirler. Uluslararası mutfaklarda olduğu gibi ülkemizin mutfağında da çok çeşitli başlangıç yemeği çeşitleri ve tarzları bulunmaktadır.

Davetlilerin acıkmasını önlemek ve ana yemeği beklerken iştahlarını kabartmak için mezeler genellikle hızlı ve hafif şekilde sunulur, bu nedenle ağır ve fazla porsiyonlardan kaçınılmalıdır. Çoğu zaman ana yemekle kontrast oluşturacak şekilde de yapılırlar. Salatalar, çorbalar, deniz ürünleri, börekler, kanepeler ve mezeler bu kategoriye dahildir.

Çeşit Çeşit Leziz Mezeler

Meze olarak bilinen ve genellikle az miktarda sunulan serin atıştırmalar, Türk mutfağının temellerinden birini oluşturur ve genellikle ana yemekten önce yenir. Herkesin sevdiği mezeler, çeşitli malzemelerin harmanlandığı ve ağız sulandıran tatlarıyla lezzeti heyecanlandıran yiyeceklerdir. Hem soğuk hem de sıcak çeşitlerde gelirler.

Sosyal ortamlarda mezeler genellikle arkadaşlarla veya aile üyeleriyle birlikte yenir. Özellikle ziyafetler gibi özel etkinlikler için sıklıkla tercih edilmektedir. Alkollü ve alkolsüz içeceklerle tüketilirler. Bu yiyecek kategorisinde hepimizin aşina olduğu haydari, tarator, fava, patlıcan közleme, yoğurtlu semizotu, ezme, cacık, mercimek köftesi, rus salatası vb. pek çok seçenek mevcuttur. Genellikle sarımsaklı yoğurtlarla hazırlanan mezeleri misafirlerinizin zevkine göre normal yoğurtla da hazırlayabilirsiniz.

Özel Davete Özel Sofra

Leziz menünüz tamam, peki ama sofra düzeniniz nasıl olmalı?

Tabaklar, bardaklar ve çatal bıçaklar takım olmalıdır. Süsleme için akşam yemeği menünüz çok yoğun değilse masaya tek bir şamdan koyabilirsiniz. Taze çiçekler, çekici ve hoş kokulu oldukları için şamdan kullanmak istemiyorsanız masada sıcak bir ortam yaratabilir.

Davet masası kurulurken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de salata ve mezelerin konumlandırılmasıdır. Masada çok sayıda salata ve meze varsa bunları mümkün olduğunca çapraz şekilde düzenleyin ve süslemelerinizi dikkatli seçin. Ayrıca unutmayın ki çok yoğun bir masada kalabalık dekorasyon ürünleri pratikliği azaltıp göz yoracaktır.

Artık hem dış hem iç güzelliği mükemmel bir sofranız var! Sevdiklerinizle tadını çıkarın!

Yukarı Çık
asd

Tunalı Hilmi Cd. No.81/A Kavaklıdere Ankara

Telefon: +90 312 427 40 44

info@elizinn.com.tr

WhatsApp