Karamelli Trileçenin Tarihçesi

Soğuk tüketilebilen, hafif, süt açısından zengin bir tatlıdır trileçe. Kare porsiyon trileçeler üzerine karamel sosla servis edilir. Özel bir tadı ve geçmişi olan trileçe tatlısının en popüler çeşitleri çikolatalı, ahududulu ve karamelli çeşitleridir. Karamel içereni en çok tercih edilenidir.

Ülkemizdeki son zamanlardaki popülerliği oldukça fazla olsa da, aslında onun oldukça uzun bir hikayesi var. Üstelik pek çok farklı kültürle de buluşmuş… Bu tatlı, tıpkı leziz tadı gibi leziz bir arka plana da sahip kısacası. O halde, gelin onu daha yakından tanıyalım.

Trileçe’nin orijinal adı, Türkçe olarak”Üç Süt” anlamına gelen İspanyolca “Tres Leches” idi. İlk olarak 1800’lü yıllarda Karayipler, Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da ortaya çıktığı biliniyor. Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve Venezuela’da bulunan bir süt tozu üreticisi, 2. Dünya Savaşı sırasında etiketlerinde Trileçe formülünü kullanmış. Bu gezgin ve kültürel tatlı Türkiye’de Arnavut tatlısı olarak anılır.

Trileçeyi Farklı Kılan Noktalar

Türkiye’de son dönemde popülerlik kazanan bu enfes tatlının yapımında aslında üç çeşit sütün kullanıldığı (inek, keçi ve manda sütü) düşünülür. Fakat aslında kullanılan üç tür süt vardır: normal (taze), tatlandırılmış ve yoğunlaştırılmış süt… Piştikten sonra süngerimsi bir his veren keki şerbetlemek için işte bu süt karışımı kullanılır. Kek şerbeti tamamen çekilince de üzerine karamel sos gezdirilir. Yapımı revaniyi andırsa da aslında trileçe revaniden çok daha hafiftir. Ayrıca farklı ülkelerde farklı süsleme şekilleriyle de sunulabilir.

Trileçe ayrıca üç bölüme ayrılmıştır: Süngerimsi yumuşacık kek, adını veren süt sosu ve üstüne de tatlı bir sos…

O, belli bir tür kek kullanılarak yapılır; öylesine bir kek işe yaramaz. Bu kekin dokusu kabarık ve hassastır. Kremsi tadı içinde muhafaza eder ve bu sayede yemeğin dilinizde erimesini sağlar.

Süt Onun En Önemli Sırrı

Eğer kendiniz evde trileçe yapmak isterseniz, tariflerini kolaylıkla internette bulabilirsiniz. Bu tariflerde göreceğiniz malzemelerin içinde özellikle kullanacağınız sütün mutlaka taze olmasına özen gösterin. Zira bu tatlının en önemli malzemesi süttür.

Trileçe yapımının en önemli ve zorlu kısmı da doğal olarak süt oranını hesaplamaktır. Tabii sütün lezzeti ve kalitesi de oldukça önemli. Belki de bu, trileçe meraklılarının neden Balkanlar’ın, özellikle de Arnavutluk’un en iyi trileçe sahip olduğu konusunda hemfikir olduklarını açıklıyor.

Üzerine karamel sos dökülüp şık bir tasarımla süslenerek bu enfes tatlının sunumu tamamlanır. Portakal, limon, ahududu, çikolata ve daha pek çok tat içeren damlama birçok yerde tüketilmiş veya gözlemlenmiş olabilir. Ama en çok kullanılanı enfes karamel sostur.

En Leziz Karamelli Trileçe Elizinn’de

Eğer uğraşmadan leziz bir trileçenin tadına varmak isterseniz adresiniz belli.

Elizinn’in Karamelli Trileçe ürünü adı verilen bu lezzeti, ideal porsiyon boyutunda olup, sofistike görünümü ve enfes lezzetiyle her daim dikkat çekmektedir. Bu ağız sulandıran tatlı, ağzınızda eriyen yumuşak bir keki olması nedeniyle sıra dışıdır. Yumuşacık pandispanya ve süt tadı ise her lokmada ağzınızda dağılıyor. Üzerine ise enfes karamelli sos yapılıyor ve bu yumuşacık kek sosla temas etmeden önce birçok aşamadan geçip öz alıcı bir sunuma dönüşüyor. Mükemmel şeker seviyesi ve canlı karameliyle dilinizi mest edecek bu farklı lezzeti günün her saatinde tadabilirsiniz.

Gün ortasında sevdiklerinizle keyifli vakit geçirirken hafif bir tatlı yemek istiyorsanız karamelli trileçe ideal porsiyon ve seçimdir. O, krem şanti, süt ve karamel sosla eşleştirildiğinde tatlı meraklılarına bir gastronomi ziyafeti sunmaya hazırdır. Leziz bir deneyim için Elizinn’i seçin!

Yukarı Çık
asd

Tunalı Hilmi Cd. No.81/A Kavaklıdere Ankara

Telefon: +90 312 427 40 44

info@elizinn.com.tr

WhatsApp