Kış Aylarının Vazgeçilmez Lezzeti Sahlep

Muhteşem bir içecek olan sahlep, kış geldiğinde herkesin favorisi olmaya hak kazanır. Yeri doldurulamaz tadıyla gerçekten de bu konumu hak eder. Ayrıca eskilere dayanan kültürel yolculuğu da mükemmeldir.

Kahve ve çayın ortaya çıkmasından çok daha önce, Orta Doğu’ya özgü sahlep, Avrupa çapında yaygınlaştı. İngiltere’de “saloop” olarak bilinen bu içecek, 17. ve 18. yüzyıllarda salep tozunun suyla koyulaştırılması ve ardından tatlılık için gül veya portakal çiçeği suyunun eklenmesiyle yapılıyordu. Salep, İngiliz salep işletmelerinde kahveden çok önce tereyağlı ekmekle içilirdi. Bu on yıllar boyunca Türklerin kullandığı Anadolu orkidesi yerine İngiliz orkidesinin kökleri kullanıldı.

Günümüzde su yerine sıcak sütle yapılan salep, özellikle soğuk kış akşamları için aromatik bir içecektir. Türk toplumunda eski şarap ve kımız yasaklarının yerine yazın şıra, kışın ise boza ve salep tüketilirdi. Kış aylarında sokaklarda bol miktarda salep satılır ve büyük porselen fincanlarda tüketilirdi.

Oldukça leziz olan bu içecek ayrıca oldukça faydalıdır da.

Enfes Tadıyla Sahlepin Faydaları

Saf ve doğal salep tozu, katkı maddesi içermediğinden sağlık açısından birçok avantaja sahiptir. Örneğin bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük gibi üst solunum yolu hastalıklarının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Grip veya soğuk algınlığı gibi hastalıklarınız varsa üşüme veya titreme gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Solunum rahatsızlığınız varsa veya aşırı soğuk algınlığı yaşıyorsanız bir bardak salep yudumlayarak vücut ısınızı sabit tutabilirsiniz. Terleyeceğiniz için hastalıktan hızla kurtulabileceksiniz.

Vücudunuzda daha güçlü, daha sağlam dokular oluşmasına yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Stresli veya üzgün olduğunuzda da sahlep almanız tavsiye edilir. Üzüldüğünüzde veya tedirgin olduğunuzda vücudunuzu rahatlatır ve dinlenmenize yardımcı olur.

Salep tüketmek özellikle adet dönemleri ağrılı olan bayanlar için faydalıdır. Ayrıca hamilelik sırasında artan rahim kasılmalarını kolaylaştırır ve sıklığını azaltır. Salebin açlığı arttırması en önemli avantajları arasındadır. İştahınızın kapandığından şikayetçiyseniz ve düzensiz bir diyet uyguluyorsanız bir iki bardak salep önerilir.

Bağırsak hareketlerinin kontrolünde de önemli iyileştirmeler sağlar. Yetişkinlerde ve yenidoğanlarda kabızlık şikayetlerini ortadan kaldırır. Mide hazımsızlığını hafifletir. Ayrıca çocuklarda ishal ve bağırsak kurtlarından kurtulmak için de işe yarar.

Sahlep Nasıl Hazırlanır?

Geleneksel salep keyfini yaşamak için öncelikle temel malzemelerinizin (süt, vanilya, şeker ve saf salep) hazır olduğundan emin olun. Daha sonra sütü ocak üzerinde buharlaştırmaya başlayın. Sütünüz ısınırken bir kapta salep, vanilya ve toz şekeri karıştırın. Tencereyi toz karışımla doldurun. Daha sonra pişirme sırasında hızlıca karıştırın. Tüm malzemeleri ekledikten sonra hızlıca karıştırın. Kendine özgü koyu kıvamını alınca ocağı kapatın. Son olarak üzerine toz tarçın serpip servis yapın. Ve tadını çıkarın.

Sahlebin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Kış içeceği salebimize pürüzsüzlüğünü veren ve lezzetli kılan özellikler mutlaka malzemelerinde gizlidir. Saleb, müsilaj, nişasta, azotlu maddeler ve uçucu yağdan oluşur. Salebin bu müsilaj bileşeninin avantajları açısından oldukça önemli olduğunu görebiliriz. Ayrıca salebe yumuşaklık veren yapışkan müsilajdır. Gerçekten narin ve hafif bir tat alabilmek için salebin taze ve saf olduğundan emin olmak önemlidir.

Sahlep Pişirmenin Püf Noktaları

Ağız sulandıran bir tat elde etmek için kullanacağınız salep tozunun kalitesi çok önemlidir. Bu nedenle saygın ve kaliteli firmalardan ürün alırken her zaman dikkatli olmalısınız.

Evde pişirmek istiyorsanız salebi azar azar elde etmeye çalışın. Çünkü salep tozunun evde uzun süre saklanması tarifin kıvamını ve lezzetini etkileyebilir. Sonuç olarak, alımınıza göre yavaş yavaş pişirmek daha sağlıklı olacaktır.

Salep tozuyla karıştırılan süt anında dibe çöküp topaklaşabilir. İçtiğinizde dilinize kaçan salep parçacıklarının lezzetini bozacağını söylemeye gerek yok. Hal böyle olunca salep hazırlarken ürettiğiniz karışımın sütle iyice birleşmesine dikkat etmelisiniz. Salebinizi sütle birleştirdikten sonra da pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yukarı Çık
asd

Tunalı Hilmi Cd. No.81/A Kavaklıdere Ankara

Telefon: +90 312 427 40 44

[email protected]

WhatsApp