Sağlıklı, Lezzetli Kış Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?
Mevsim ne olursa olsun, teknoloji ve hız çağında her iklimde her türlü meyve veya sebzeyi yiyebilirsiniz. Fakat bu gerçeğe rağmen uzmanlar mevsime uygun beslenme konusunda ısrarcı oluyor. Peki ama neden?
İnsanoğlu, her ne kadar kendisini doğal dünyadaki diğer canlılardan ayıran bazı özelliklere sahip olsa da aslında o da uyumlu dengenin bir parçasıdır. Yani doğanın işleyişi ile gerekli denge sağlandığında insan varlığı önemli ölçüde iyileşir; aksi takdirde olumsuz sonuçlar doğabilir. İşte besinlerin mevsiminde tüketilmesi de şüphesiz bunu destekleyen en önemli delillerden biridir.
Bu nedenle de meyve sebze açısından bol bereketli olan kış mevsiminde de bilinçli tüketim yapmak çok önemlidir ki sağlık dengesi bozulmasın, doğru zamanda yapılan tüketim ile fiziksel ve ruhsal sağlığa sağlık katılsın… O halde gelin kış mevsiminde ne tüketmemiz gerektiğini daha net öğrenelim.
Kış Meyveleri ile Bol Vitaminli Öğünler
Türkiye’de aralık, ocak ve şubat aylarında yetişebilen meyve çeşitlerine kış meyveleri adı verilmektedir. Kışın yetişen meyveler, yüksek vitamin içeriği ve sağlığa birçok faydasıyla öne çıkarlar. Özellikle C vitamini açısından zengin meyvelerin çoğu bu mevsimde ortaya çıkmaktadır.
Kış ayları:
- Mandalina
- Portakal
- Greyfurt
- Ayva
- Elma
- Nar
- Kestane
- Muz
- Kivi yemek için iyi bir zamandır. Bu meyveler kış aylarında vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızı en etkili şekilde karşılamanıza yardımcı olmanın yanı sıra lezzetli atıştırmalıklar ve öğünler üretmenize de olanak sağlarlar.
Bu meyveleri kullanarak reçel, komposto ya da tatlı yapmak mükemmel bir fikir olabilir. Böylece hem lezzetli hem sağlıklı bir şekilde ağzınızı da tatlandırabilirsiniz. Fakat tabii ki en doğru meyve tüketimi yeterli porsiyonda, çiğ tüketimdir. Buna göre seçtiğiniz meyveler ile ara öğün yapabilir ve sağlığınıza sağlık katabilirsiniz.
Leziz Kış Sebzeleri ile Sofranızı Taçlandırın
Ülkemizde aralık, ocak ve şubat aylarında yetiştirilen, soğuğa dayanıklı sebzelerin tamamına kış sebzeleri adı verilmektedir. Kış sebzelerinin çoğu, güçlü enerji içerikleri ve soğuk sıcaklıklara dayanabilen lifli yapılarıyla öne çıkan kök sebzelerdir. Ancak yerde yetişen etli, dolgun, koyu yeşil yapraklı kış sebzeleri de bulunmaktadır.
Kışlık sebze çeşitlerini ararken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var: Mevsimsel beslenme modelinde “kış sebzeleri” terimi, kışın ekilen sebzelerden ziyade kışın yetiştirilen sebzeleri ifade etmektedir. O yüzden biz bu listede kış döneminde yetiştirilen sebzelerden bahsedeceğiz.
Kış mevsiminde tüketilmesi gereken sebzeler şunlardır:
- Patates
- Pırasa
- Sarımsak
- Soğan
- Salatalık
- Maydanoz
- Kabak
- Lahana
- Kereviz
- Yer elması
- Pazı
- Balkabağı
- Ispanak
- Brokoli
- Havuç
- Turp gibi bazı bitkiler yer alır. Soğuğa ve sert hava koşullarına dayanıklılıklarıyla bilinen bu sebzeler, kış mevsiminin temel besin ihtiyacının karşılanmasına da katkı sağlıyor.
Doğa, mevsiminde insanın ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri o dönemde yetişen sebzelerle sağlar. Bu nedenle alışveriş yaparken ya da bir şeyler sipariş ederken buna dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Elizinn’de Leziz Kış Meyveleri ve Sebzeleri ile Yapılan Tarifler
Elizinn, tatlı, yemek ya da atıştırmalık tariflerinde mutlaka taze ve leziz ürünler kullanır. Bu nedenle de kışın da tıpkı yaz ve diğer mevsimlerde olduğu gibi mevsiminde yetişen sebze ve meyveleri kullanır. Leziz bir kahvaltı, harika bir akşam yemeği ya da ağızda dağılan tatlılar… Seçiminiz her ne olursa olsun Elizinn lezzetlerinin o mevsime uygun, taze ve enfes olduğunu her zaman bilirsiniz.
Eğer yeni tatlar denemek isterseniz kışın da Elizinn meyve ve sebzeleriyle hazırlanan enfes yiyecekleri tercih edebilirsiniz! Afiyet olsun!