Kusursuz Turta Hamuru
Nefis Turta
Turta, çok yönlü bir hamur işi olduğu için hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilir. Genellikle tatlı olarak hazırlanan turta; meyveli ve çikolatalı olabildiği gibi krema ve vanilya gibi çeşitli tatlandırıcılar kullanılarak da yapılır. Tuzlu turtanın içinde ise et, sebze, peynir gibi malzemeler bulunur.
Turta yapmak son derece keyifli bir süreçtir. Hazırlanacak hamurun cinsine göre değişiklik gösterdiği için mayalı ya da mayasız bir turta hazırlayabilirsiniz. Hamuru hazırladıktan sonra ise iç malzemesi istediğiniz şekilde hazırlanır ve hamurun içine eklenir. Hamurun üzerine de yine zevkinize ve damak tadınıza bağlı olarak ek malzemeler koyabilirsiniz. Çok yönlü bir lezzet olduğu için farklı kültürlerde de versiyonları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse Amerikan tarzı turtada elma, fındık veya hindistan cevizi bulunabilir. Bununla birlikte içinde kıyma veya tavuk bulunan İngiliz tarzı turta ise tuzludur. Türkiye’de ise meyve çeşidine göre farklı zamanlarda çeşitli turtalar yapılabilir. Örneğin vişneli turta hem ekşi hem de şekerli bir tat vereceği için sevilen çeşitler arasında yer alır. Turta, zaman ve özen gerektiren bir yapıma sahip olmasının yanı sıra lezzetli ve göz alıcı olduğu için de keyifle tercih edilir.
Turta hamuru nasıl olmalıdır?
Turta hamurunun kıtır ve gevrek olması son derece önemlidir. Bu özelliklerin elde edilmesi için hamurun; tuz, un, şeker ve tereyağı gibi malzemelerle hazırlanması gerekir. Bununla birlikte turta yapmak için aşağıdaki malzeme oranlarını kullanabilirsiniz.
- 2 su bardağı un
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 150 gram küçük parçalara ayrılmış soğuk tereyağı
- 2-4 yemek kaşığı buzlu su
Yukarıdaki malzemeleri kullanarak turta yapmak için öncelikle un, tuz ve toz şekerini bir kap içinde karıştırmalısınız. Soğuk tereyağı parçalarını ise un karışımına ekleyerek yoğurup malzemeleri iyice birbirine yedirmeniz gerekir. Ardından buzlu suyu yavaşça ekleyip hamuru top hâline getirebilirsiniz. Yarım santim kalınlığında açtığınız hamuru, turta kalıbına yerleştirip buzdolabında 20 ile 30 dakika aralığında bekletirseniz istediğiniz hamur olacaktır. Pişirme kısmına geçtiğinizde ise hamurun üzerine ağırlık yapacak bir materyal yerleştirerek 180 derece fırında 10-15 dakika pişirmeniz gerekir. Son olarak da ağırlığı çıkarıp hamuru 5-10 dakika daha pişirmelisiniz. Hamuru yaptıktan sonra da örneğin çilekli turta yapıyorsanız malzemeler kullanarak turtanızı süsleyebilirsiniz.
Turta hamurunun püf noktaları nelerdir?
Turta hamuru için tercih edilen un, yüksek proteinli yerine düşük proteinli olmalıdır. Düşük proteinli unlar, hamurun daha kıtır ve gevrek olmasına yardımcı olur. Bununla birlikte un önceden elendiğinde hamur, daha hafif ve kabarık bir hâl alır. Ayrıca turta hamuru yaparken tuz miktarına da dikkat etmelisiniz. Malzemeler içinde yer alan şeker, tatlı bir turta yapıyorsanız önemli ayrıntılardan birisidir. Ancak şekerin miktarını aşırıya kaçırmamak gerekir çünkü hamurun yanmasına neden olabilir.
İyi bir turta hamurunun sırları nelerdir?
Turta hamuru yaparken ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey, malzemelerin soğuk olmasıdır. Özellikle tereyağı gibi malzemelerin mümkün olduğunca soğuk olması gerekir. Bu durum, yağın hamura karışırken parçalanmasını ve hamurun gevrek olmasını sağlar. Ayrıca hamurda kullanılan malzemelerin doğru oranlarına da dikkat edilmelidir. Turta yaparken hamuru yeterince yoğurmak da son derece önemlidir. Fazla yoğrulan hamur, gevrekliğin ve kıtırlığın azalmasına sebebiyet verebilir. Turta yaparken en önemli nokta hamur olduğu için kıvamının düzgün olması, turtanın son derece leziz olmasını sağlar. Bu sebeple hamur, mutlaka 30 dakika kadar buzdolabında bekletilmelidir. Size verdiğimiz bu sırları takip ederek kıtır, gevrek ve lezzetli bir turta hamuru elde edebilirsiniz.