Cadılar Bayramı(Hallowen) Nedir? Hangi Ülkelerde Nasıl Kutlanır?

Cadılar Bayramı(Hallowen) Nedir? Hangi Ülkelerde Nasıl Kutlanır?

Birçok ülkede kutlanan bir tatil olan Cadılar Bayramı, ülkemizde de giderek daha popüler hale geliyor. Bu süre zarfında insanlar, özellikle çocuklar ve gençler, odalarını Cadılar Bayramı temalı dekorlarla süslüyorlar, hatta çeşitli kostümler de giyip geziyorlar. Bu tatile tabii ki ürkütücü hikayeler, korkunç filmler ve heyecan verici video oyunları da eşlik ediyor. Büyükler için kostüm partileri de cabası… Bu sürecin bir parçası olarak bireyler de Cadılar Bayramı’nda canavar, cadı, hayalet veya diğer popüler kültür figürleri gibi giyinerek Cadılar Bayramı havasına girerler. Makyajlar, aksesuarlar… Ortalık hem ürkünç hem de bir o kadar yaratıcılık dolup taşar.

 

Etkinliğin her yıl dünyanın her yerinde etkisi oluyor. Ancak şunu da gözden kaçırmamak gerekiyor ki her yerde kutlamalar aynı formatta değil: Cadılar Bayramı dünya çapında farklı şekilde kutlanıyor. Örneğin Meksika’da bu bayram “Dia de los Muertos” veya “Ölülerin Günü” olarak biliniyor.

 

Cadılar Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Çeşitli kostümler ve ürkütücü dekorasyonlarla tamamlanan modern kutlamanın arkasında büyüleyici bir ilham kaynağı var. Öyle ki eski bir Kelt kutlaması olan Samhain, Cadılar Bayramı anlatımına ilham kaynağı oluyor.

 

Samhain kutlaması bir zamanlar Kelt kabileleri tarafından yazın sonunu ve hasat mevsiminin başlangıcını kutlamak için kullanılıyordu. Keltler her yıl yazın sonunda ruhların kendi diyarlarından bu dünyaya seyahat edeceğini düşünüyorlardı.

 

İşte bu ilginç fikir hala yaşatılmakta ve muhteşem bir eğlence anlayışına dönüşmüş durumda!

 

Cadılar, Cadı Şapkaları ve Süpürgeler: Cadılar Bayramı Sembollerinin Anlamları

 Şüphesiz “Halloween” kelimesini duyduğumuzda aklımıza hemen balkabağı sembolü gelir. Peki ama neden? Balkabağı ile mevsimsel uyum birincil faktörler arasındadır. Zira Kuzey yarımküredeki pek çok ülkede ekim ayından itibaren balkabağı her yerde görülebiliyor. Üstelik Cadılar Bayramı’nın ilk kutlandığı günden bu yana kabakların içi oyulmuş, gözleri, burunları ve ağzıları korkunç yüzlere benzeyecek şekilde boyanmıştır. Çoğunlukla korkutucu ya da şaşkın yüz ifadelerinin işlendiği kabaklar, kötü ruhları kovmak amacıyla son yıllarda daha komik yüzlerle de süslenmeye başlandı. Alternatif olarak, ışık oyunları yaratmak için oyulmuş kabakların içine mumlar yerleştirilebilir. Kısaca söylemek gerekirse balkabağı, bu bayramın dekorasyonunun vazgeçilmezi ve korku kaynağıdır.

 

Cadılar ve cadı şapkaları ise en çok kullanılan kostüm fikirleri ve dekorasyon parçalarındandır. Batı dünyasının cadılarla ilgili stereotiplerinin büyük bir kısmı, Avrupalıların büyüye bakış açılarından ve onları binlerce yıldır kötü varlıklar olarak tasvir eden Hıristiyanlaşmış medeniyetten kaynaklanmaktadır. Bu da onları korkunç bir figür yapar ve böylece klasikleşmiş bir figür haline getirir.

 

Cadılar Bayramı Süslemeleri ve Ev Dekorasyonları

Muhteşem Cadılar Bayramı kutlamanızı kişiselleştirmek için balkabağı parçalarını dekorasyonda kullanabilir, çeşitli kostümler oluşturabilir ve sevdiklerinize balkabağı temalı bir yemek düzenleyebilirsiniz. Alternatif olarak, yerel kutlamalara bakabilir ve uygun etkinliklere veya partilere giderek Cadılar Bayramı havasına girebilirsiniz.

 

Evinizin belirli yerlerine cadı figürleri yerleştirebilir, tavanlara cadı şapkaları ve süpürgeler asabilirsiniz. Eve giren herkesin dikkatini çekecek dekorasyonla hoş bir bütünlük oluşturmak için cadı gibi giyinerek bu dekorasyona katılabilirsiniz.

 

Cadılar Bayramı dekorasyonu söz konusu olduğunda en çok dikkat edilmesi gereken alanlardan biri dış kapılardır. Pek çok kişi, bayrama yaklaşan günlerde temaya uygun dış kapılar yaratıyor. Orta büyüklükte bir iskelet satın alıp kapıya yapıştırabilir, kapının önüne irili ufaklı balkabakları dizebilir ya da Cadılar Bayramı için ön kapınızı süslemek için yere hayalet figürleri yerleştirebilirsiniz. Seçeneğiniz çok!

 

Cadılar Bayramı kutlu olsun!

Yukarı Çık
asd

Tunalı Hilmi Cd. No.81/A Kavaklıdere Ankara

Telefon: +90 312 427 40 44

[email protected]

WhatsApp